Toen Facebook de fanpagina’s voor het eerst in leven riep werden deze op erg korte tijd van cruciaal belang. Het verzamelen van likes op je pagina was een erg goede manier om jouw klanten te tonen dat je bedrijf betrouwbaar is en een bijkomende manier om nieuwe klanten aan te trekken en bestaande klanten te informeren.
Vandaag de dag gaan bedrijven echter heel anders om met hun Facebookpagina’s en door heel wat recente veranderingen aan de Facebook algoritmes stellen bedrijven begrijpelijk de vraag of likes en Facebookpagina’s nog wel wat uitmaken.
Doen likes er nog toe?
Hoewel het natuurlijk leuk is om een Facebook pagina te beheren met een heleboel likes zien we dat likes er eigenlijk niet meer toe doen. Natuurlijk is sociale media nog steeds een erg belangrijk onderdeel van ieder marketingplan – toch zien we dat facebookpagina’s heel wat aan belang verloren.
Waarom eigenlijk?
Wel, Facebook heeft het bedrijven erg moeilijk gemaakt fans te bereiken. Over het algemeen bereikt een bericht nu 2% van je fans. Dit lage organische bereik zorgt ervoor dat het niet erg interessant is voor bedrijven om een Facebook-pagina te onderhouden. Ons doel is om meer klanten te genereren – maar hoe kunnen we dat doen als we niemand bereiken?
Sommige bedrijven namen digital marketeers aan om hun bereik op te krikken of besloten om te betalen om posts te boosten. Toch betekenen de snelle veranderingen in het Facebook algoritme ervoor dat wat de ene dag perfect werkt, de andere dag niet meer relevant is.
Marketeers maakten dan ook terecht de opmerking dat het eigenlijk voordeliger is om klanten aan te trekken via Facebook ads dan via het onderhouden en boosten van Facebook-pagina’s. Op die manier kan jij je berichten en producten presenteren aan een erg gedefinieerd publiek waarvan je zeker weet dat zij geïnteresseerd zijn in jouw producten.
Daarnaast zijn bedrijven zich eveneens gaan concentreren op de boodschap en de kwaliteit van de content in plaats van de likes die de pagina heeft. Men merkte namelijk dat content die in de smaak viel bij gebruikers vaker gedeeld werd en organisch ook door Facebook aan meer mensen getoond werd.
Niet elke klant gaat je pagina liken
Waar mensen vroeger in het wilde weg pagina’s gingen liken lijkt dit nu niet meer get geval te zijn. In tegendeel: we zien dat heel wat mensen recensies en berichten achterlaten op pagina’s zonder dat ze de pagina een like hebben gegeven.
Waar je een pagina vroeger moest liken om ermee in contact te komen kunnen Facebook-gebruikers nu zonder moeite in contact treden met de pagina door bijvoorbeeld een privé bericht te sturen. En hoewel dit voor ons als gebruikers erg handig is, is het voor bedrijven moeilijk om die mensen na de actie opnieuw te bereiken.

Een Facebook-pagina vertaalt zich niet in inkomsten
Uit onderzoek is gebleken dat het grootste deel van de klanten van een bedrijf nog nooit de Facebook-pagina van dat bedrijf bezocht heeft. Met andere woorden: likes vertalen zich niet altijd in inkomsten.
Je kan duizenden euro’s per maand tegen advertenties en boosts aangooien om een gigantische Facebook-pagina uit te bouwen… toch is de return of investment voor Facebook erg laag.
Waarom? Omdat niet elke fan jouw bericht zal zien op een organische manier en omdat niet elke like zich zal vertalen in een aankoop.
We moeten eerlijk zijn en inzien dat er heel wat betere manieren zijn om meer klanten te genereren en bestaande klanten geïnteresseerd te houden.
Een van deze manieren is door website verkeer te genereren. In plaats van campagnes op te zetten die likes genereren is het beter jouw doelpubliek naar jouw website te leiden. Op je website vinden ze niet enkel heel wat meer informatie, wanneer je goede click funnels hebt geïnstalleerd kan je ook makkelijker bezoekers converteren naar betalende klanten. Via website verkeer kan je dus meer klanten genereren.
Daarnaast kan je ook investeren in naamsbekendheid en branding. Door te investeren in een campagne om naamsbekendheid te genereren kan je het jezelf makkelijker maken om prospecten in de toekomst te converteren. Een klant die reeds van jouw merk of bedrijf gehoord heeft zal sneller overgaan tot aankoop.